Dua Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Dua Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz? 

Dua Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz 300x300 - Dua Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Dua Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Herhangi bir konuda dua ederken öncelikle gerçekleşmesini istenen konuya kişilerin kalplerinden geçen şekilde inanmaları gereklidir. Dua Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz? sorusuna verilecek olan diğer cevap ise, duanın belirli zaman ve şartlar altında edilmesidir. Birçok din alimi, duanın her an edilebileceğini ve kişilerin ettikleri dualar eğer kalplerinden gelen niyetler doğrultusunda edilmişse bu dualarının kabul edileceğini söylemişlerdir.

Ancak her dua, rastgele edilmemelidir. Dua ederken nelere dikkat etmeliyiz diye merak eden kişilere verilen cevaplardan en önemlisi, edilen duanın abdestli edilmesidir. Bununla beraber namazlardan sonra edilen dualar, ibadetten sonra yapılması dolayısıyla daha çabuk kabul olur.

 

Dua Okumadaki Detaylar

Dua, en çok edilen ibadetler arasında yer alır. Kişiler her an ve her yerde dualarını edebilirler. Ancak dua okumadaki detaylar içinde en önemlisi, kişilerin gusül abdestlerinin olmasıdır. Abdestli, yani dinen temiz sayılan kişilerin etmiş oldukları dualar, diğer zamanlarda edilen dualara göre daha makbul sayılır. Bununla beraber, kişilerin istedikleri bir şeyin olması için ettikleri dualar, namaz kıldıktan ya da oruç tuttuktan sonra edilirse daha çabuk kabul edilir.

Dua okumadaki detaylar arasında, kötü dua edilmemesi de bulunur. Eğer bir kimse, içinden herhangi bir konuda dua ediyorsa, bu dua gerçekleşene kadar başkaları adına kötü bir duada bulunmaması da gereklidir. Aynı zamanda kişilerin sürekli olarak kötü şeylerden bahsetmeleri ve geçmişte etmiş oldukları duaların kabul olmamasından dolayı şikayet etmemelerine de dikkatli olmaları gereklidir.

 

Duayı Okurken Hata Yaparsak Ne Olur?

Duayi Okurken Hata Yaparsak Ne Olur 300x300 - Dua Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Duayı Okurken Hata Yaparsak Ne Olur?

Namazda ya da Kuran’da yanlış okunan dualar, din alimlerine göre okunan dualarda yapılan yanlışlıklar, eğer duanın anlamını değiştirmeyecek nitelikte ise bu durum kişilere herhangi bir sorun yaratmaz. Ancak duayı okurken hata yaparsak ne olur sorusunun cevabı, duanın anlamı değiştiği zaman değişir. Böyle bir hata yapmış olan kişiler, tövbe ederek duayı baştan okuyarak hatalarını düzeltebilirler.

Bununla beraber, duayı okurken hata yaparsak ne olur diye merak eden kişiler, hatalı okuduklarını fark etmez ya da birinden duymazlarda doğru okumuş gibi duaları kabul olur. Ancak yanlışlık yaptıklarını fark ettikleri anda dualarını yarım bırakıp yeniden okumaları gereklidir.

 

Yanlış Okunan Duanın Zararı Var Mı?

Namaz kılarken veya Kuran-ı Kerim hatmedilirken yanlış okunan duanın zararı var mı sorusuna cevap verilirken bazı kurallara dikkat edilir. Namazda ya da Kuran’da yanlış okunmuş olan dualar, eğer dil sürçmesinden veya bilerek, okunan dua ya da surenin anlamını değiştirmeyecek seviyede yapılmışsa, herhangi bir zararı yoktur.

Ancak, bilerek ve isteyerek yanlış dua okumuş olan kişilerin yanlış okunan duanın zararı var mı sorusuna verilecek olan cevap, evettir. Özellikle bazı tarikatlara mensup olan kişiler, haşa Kuran-ı Kerim’i değiştirerek, bu durumu bilerek ve kasten yapıyorlarsa, bu durumun kendilerine zararı olduğu gibi kendileri için günahı da çok büyüktür. Bu durumdan dolayı, yanlış okunan dua ve surelerin yanlış yapıldığı nerede fark edilirse edilsin kesilmesi ve yeniden niyet edilerek okunması gereklidir.

 

Dua Okumaya Başlarken Niyet Etmenin Önemi

Bizler için dua, sürekli olarak içten ya da sözlü edilebilecek bir şeydir. Ancak dua okumanın sünnetleri arasında duaya başlamadan önce niyet edilmesi gereklidir. Dua okumaya başlarken niyet etmenin önemi, çok büyüktür. Duaların Allah katında daha makbul olmasını sağlar ve bu sayede kişiler, içlerinden etmiş oldukları duaların daha hızlı bir şekilde kabul olduğunu kendileri de görebilirler.

Sözlü ve içten edilen duaların yanında, namaz kılarken, oruç tutarken veya Kuran-ı Kerim okurken gibi ibadetlere başlamadan dua okumaya başlarken niyet etmenin önemi büyüktür. Bazı büyük din alimleri, ibadet etmeye başlamadan önce niyetsiz başlanan duaların kabul edilmediğini söylerler. Özellikle cemaat ile beraber namaz kılacak olan kimseler, namazlarına başlamadan hemen önce niyet etmezlerse, cemaatle kıldıkları namaz kabul olmaz.

Büyük bir dileklerinin kabul olması için dua eden kimselere de dualarına başlamadan önce niyetlerine odaklanmaları, niyetlerine odaklandıktan sonra içten ve sözlü olarak niyet edişlerinin daha kolay ve hızlı şekilde dualarının kabul olmasını sağlayacağı öğüdü verilmiştir. Bu nedenle de hangi konuda olursa olsun kişilerin niyet edişleri, duaları ve kendileri için her zaman daha hayırlı sayılmıştır.

 

İmkansız Bir Şeyin Olması İçin Dua konuya ilişkin yazımızı da ayrıca okuyabilirsiniz….

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button